Despre natura umană

O scurtă incursiune în cunoașterea omului

Descrierea cursului

Cursul cuprinde patru module, a câte patru lecţii fiecare. Primul modul este dedicat marilor teze antropologice ale Antichităţii şi ale Evului Mediu, începând cu Platon şi sfârşind cu Toma din Aquino. Modului al doilea urmăreşte aceeaşi temă de-a lungul perioadei moderne, adică de la Descartes la Hegel, în timp ce modului al treilea se ocupă de perioada contemporană, cu începere de la Kierkegaard şi sfârşind cu Michel Henry. În sfârşit, modului al patrulea urmăreşte tema naturii umane şi a problemelor ei aşa cum o întâlnim în Sfintele Scripturi, atât ale Vechiului, cât şi ale Noului Testament. Cursul are drept scop familiarizarea studentului cu principalele idei referitoare la natura umană, idei care au fost emise de reprezentanţii cei mai de seamă ai tradiţiei filosofice europene, începând din Antichitate şi până astăzi. El ne oferă posibilitatea de a compara tezele antropologiei filosofice cu ceea ce ne învaţă Sfintele Scripturi. Modul 1 - Omul înţeles cu mijloacele metafizicii. Paradigma metafizică are la bază teza existenţei unei realităţi obiective structurate cu care omul se confruntă. Specific acestei paradigme este accentul pus asupra lumii exterioare, căreia i se atribuie statutul de realitate, în timp ce omul rămâne să fie o realitate derivată din această formă de existenţă presupusă a fi obiectivă. Modul 2 - Omul epistemologic al modernităţii. Perioada modernă a pus accentul pe teoria cunoaşterii şi a prezentat omul din acest punct de vedere. Teza principală a fost aceea că omul nu poate cunoaşte realitatea aşa cum este ea, ci doar până la limita capacităţilor sale cognitive. Prin urmare, omul este prezentat din perspectiva acestei înţelegeri. Modul 3 - Omul hermeneuticilor contemporane. Filosofia contemporană este existenţialistă, deoarece se interesează de existenţa concretă a fiinţei umane; este fenomenologică, în măsura în care îşi limitează discursul la modul în care lucrurile se arată; şi este lingvistică, deoarece consideră că existenţa umană se petrece preponderent pe terenul rostirii. Omul este analizat din aceste puncte de vedere. Modulul 4 - Perspectiva creştină biblică. Am studiat în lecţiile şi modulele anterioare câteva dintre perspectivele filosofice asupra naturii umane, perspective care aparţin tradiţiei europene. Această tradiţie include însă şi perspectiva creştină biblică, iar în acest ultim modul vom încerca o scurtă prezentare a elementelor ei de bază

Lector

image

Pregătirea mea profesională este în domeniul filosofiei pure, domeniu în care am obținut titlul de Doctor în Filosofie, din partea University of Dallas, Irving, Texas, cu o teză privitoare la importanța semiotică a metafizicii lui Plotin. Sunt pasionat de teologie şi de literatura mistică, dar şi de epistemologie, psihologie abisală şi apologetică

Dan Tomuleț

Lector

Programa cursului

No chapter found in this course

Întrebări frecvente

Când începe și când se termină cursul?

Cursul începe acum și nu are termen de finalizare. Odată ce ai plătit, ai acces oricând la acest curs. Tu decizi când începi și când termini.

Cât timp am acces la acest curs?

Cum sună: toată viața? După înscriere, ai acces nelimitat la acest curs și poți vizualiza lecțiile de pe orice dispozitiv: calculator, tabletă, telefon.

Ce se întâmplă dacă nu sunt mulțumit de ceea ce primesc?

Nu vrem să fii nemulțumit și tocmai de aceea, dacă conținutul lecțiilor nu este satisfăcător, te rugăm să ne scrii în primele 7 zile după ce ai făcut plata și îți returnăm banii.