Istoria Bisericii

Și dacă viitorul bisericii depinde
de trecutul ei?

Descrierea cursului

A. Biserica primară: context, formare și răspândire (de la începuturi până în anul 500) Perioada de răspândire și așezare a bisericii în bazinul mediteraneean a fost caracterizată de tensiuni, piedici, persecuții și o nevoie de creare a identității imposibil de evitat. Biserica s-a definit atât în raport cu rădăcinile iudaismului, cât și cu lumea filosofiei și religiei/religiilor greco-romane. Ulterior biserica devine legală, beneficiază de pe urma statului, dar continuă tensiunile de identitate, prin dezbateri și concilii. B. Biserica medievală (500-1500) Biserica se vede obligată să conteste atât curentele eretice interne, cât și pe cele externe, rezultatul fiind redactarea unor documente oficiale, care stabileau tot mai clar identitatea teologică a bisericii. În această perioadă se dezvoltă noi curente de gândire și organizare a teologiei (scolasticismul), apar noi forme de arhitectură (gotică), dar și primele mișcări reformatoare ale bisericii. Unul dintre cele mai importante curente culturale, renascentismul, devine baza pentru apariția protestantismului. C. Reformele protestante (1500-1650) Protestantismul nu a fost un monolit teologic. A fost, în schimb, o consecință naturală a renascentismului și a accentului pus de umanism pe cunoașterea limbilor în care a fost scrisă Scriptura. Diversele perspective asupra interpretării Bibliei au dus la crearea unei diversități remarcabile în protestantism, de la formele care susțineau implicarea politicului în biserică, până la formele care cereau o separare completă între biserică și stat. D. Epoca modernă (1650-1900) Dezamăgirile religioase și politice provocate de conflictele religioase și militare, dintre care cel mai sângeros a fost Războiul de treizeci de ani, au generat noi tipare de relaționare față de religie și biserică. Raționalismul a devenit noul reper pentru progresul uman, care a dus la respingerea a tot ceea ce înseamnă religie și biserică. Totuși, în această perioadă au apărut noi forme de spiritualitate creștină, care, contrar spiritului raționalist, au orientat omul înspre redescoperirea laturii personale a relației cu Dumnezeu. În această perioadă se dezvoltă puternic industria, care a creat un set nou de probleme, pe care biserica le-a adresat, încercând să redea valoare omului. E. Biserica contemporană (1900-până în prezent) Creștinismul și societatea secolului XX au fost confruntate cu o serie de atrocități de gravitate incomensurabilă: genociduri, două războaie mondiale, lagărele de exterminare, gulagurile rusești și războaiele regionale care au măcinat teritorii vaste precum Asia de sud și Africa. În fața acestor provocări, biserica nu a rămas fără glas, ci a încercat nu doar să se adapteze anumitor contexte, ci și să ofere soluții pentru ca omul să poată dezvolta tiparele de gândire care să îl provoace la implicare în societate și eliberare din diversele forme de abuz politic și social.

Lector

image

Ciprian Simuț este doctor în teologie al Facultății de Teologie Reformată din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Este autorul a 8 cărți și mai multor articole de specialitate. Domeniile de interes cuprind istoria bisericii, istoria gândirii politice, relația dintre istorie, teologie și politică, dar și istoria protestantismului din Transilvania.

Ciprian Simuț

Lector

Programa cursului

No chapter found in this course

image
"Extrem de util. Foarte bine structurat și prezentat. De folos oricărui creștin doritor să-și cunoască rădăcinile!"  
- Laviniu Gabor

Întrebări frecvente

Când începe și când se termină cursul?

Cursul începe acum și nu are termen de finalizare. Odată ce ai plătit, ai acces oricând la acest curs. Tu decizi când începi și când termini.

Cât timp am acces la acest curs?

Cum sună: toată viața? După înscriere, ai acces nelimitat la acest curs și poți vizualiza lecțiile de pe orice dispozitiv: calculator, tabletă, telefon.

Ce se întâmplă dacă nu sunt mulțumit de ceea ce primesc?

Nu vrem să fii nemulțumit și tocmai de aceea, dacă conținutul lecțiilor nu este satisfăcător, te rugăm să ne scrii în primele 7 zile după ce ai făcut plata și îți returnăm banii.